Universitat Internacional de Catalunya
Cures a l'adult I
Altres llengües d'impartició: català
Professorat
Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors prèvia cita a través d'e-mail o en finalitzar les classes.
Presentació
L'assignatura Manteniment de l'Adult I pretén donar les eines per programar i realitzar activitats d'infermeria adreçades a la prevenció dels problemes respiratoris, cardiovasculars, hematològics i digestius de la persona adulta. A més, amb aquesta matèria, es capacitarà a l'estudiant a realitzar una atenció integral a la persona que pateixi una afecció aguda o crònica dels sistemes anteriorment esmentats.
En aquesta assignatura s'oferirà també una introducció sobre què suposa la cronicitat i com afrontar els grans reptes que planteja en la situació actual.
Requisits previs
No es requereixen. Encara que per cursar satisfactòriament l'assignatura, es considera important repassar els coneixements sobre anatomia, fisiologia i patologia dels sistemes cardiovascular, respiratori, digestiu i hematològic.
Objectius
- Els estudiants desenvoluparan les habilitats cognitives, psicomotrius i de relació que els permetin proporcionar les cures d'infermeria adients, promovent l'autonomia i el manteniment de la salut, la prevenció de la malaltia i el benestar del pacient, la seva família i la comunitat
- Conèixer les malalties més comunes dels següents aparells i sistemes: respiratori, cardiovascular, hematològic i digestiu, tenint en compte les dades d'incidència i prevalença del nostre context geogràfic i social
- Integrar el coneixement específic de la salut-malaltia sobre la base del concepte holístic de la persona
- Desenvolupar plans de cures basats en el Procés d'Atenció d'Infermeria.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
- 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
- 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera uni o multidisciplinari i interdisciplinari els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
- 16. G - Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
- 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
- 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
- 2. E - Planificar i facilitar cures infermeres a les persones o grups, tenint en compte els resultats obtinguts en salut i l'avaluació del seu impacte, a través de guies de pràctica clínica i assistencial que descriuen els quatre processos a través dels quals es diagnostica, es tracta o es té cura d'un problema de salut.
- 3. E - Conèixer i aplicar els fonaments i principis teòrics i metodològics de la infermeria.
- 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del seu context social o multicultural.
- 5. G - Dissenyar sistemes de cures dirigits a les persones o grups, avaluar-ne l'impacte i establir les modificacions oportunes.
- 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
- 7. B - Entendre sense prejudicis les persones, tenint en compte els seus aspectes físics, psicològics i socials, com individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences o valors, i garantint el dret a la intimitat a través de la confidencialitat i el secret professional.
- 8. B - Promoure i respectar el dret a la participació, informació, autonomia i el consentiment informat en la presa de decisions de les persones ateses d'acord amb la manera en què viuen el seu procés de salut-malaltia.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
En finalitzar la matèria de Cures de l'Adult I l'alumne serà capaç de:
- Aplicar mètodes educatius per afavorir els comportaments saludables dels individus, famílies i comunitats
- Elaborar programes d'intervenció
- Conèixer la metodologia bàsica de l'educació sanitària per poder elaborar programes d'intervenció i participació comunitària
- Conèixer les mesures de prevenció primària i secundària dirigides a l'adult
- Executar un programa d'intervenció
- Conèixer tècniques específiques de suport a les cures d'infermeria en les malalties respiratòries, cardiovasculars, digestives i hematopoètiques
- Aplicar el P. A. E. a pacients amb patologies específiques de l'aparell respiratori, cardiovascular, digestiu i hematopoiètic
- Conèixer les possibles complicacions
- Instaurar mesures de prevenció de complicacions.
- Conèixer les principals proves diagnòstiques per la imatge i analítiques aplicades especialment en les cures a pacients respiratoris, cardiovasculars, digestius i hematològics.
Continguts
- Aspectes generals de la cronicitat i els reptes que planteja.
- Atenció d'infermeria a la persona en processos aguts de patologia respiratòria.
- Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia respiratòria.
- Atenció d'infermeria a la persona en processos aguts de patologia cardiovascular
- Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia cardiovascular.
- Atenció d'infermeria a la persona en processos aguts de patologia hematològica.
- Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia hematològica.
- Atenció d'infermeria a la persona en processos aguts de patologia digestiva.
- Prevenció, promoció de la salut i seguiment des d'Atenció Primària de Salut, a la persona que presenta una patologia digestiva.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'assignatura es desenvoluparà a través de sessions teòriques (classes magistrals), sessions pràctiques, aprenentatge virtual, guiat i autònom. El contingut de les classes magistrals consistirà en el desenvolupament dels principals temes i conceptes de l'assignatura detallats en el temari. S'utilitzarà la metodologia de casos, discussió en grup, role playing i anàlisi de textos entre altres. També es portarà al pacient expert a l'aula. A més, es realitzaran qüestionaris al llarg de l'assignatura per a facilitar l'autoavaluació i autoregulació de l'estudiant.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
La matèria serà avaluada durant el semestre mitjançant avaluació continuada, un treball escrit i un examen final.
Pes relatiu de cada instància d'avaluació en el conjunt de l'avaluació
Exàmens:
- Primer examen (temari de respiratori i hematologia, 20h): 30%
- Segon examen (temari de cardiovascular, digestivo i cronicitat, 26h): 40%.
Avaluació continuada:
- Resolució individual d'un cas: 20% (part escrita 10%, part oral 10%)
- Qüestionaris en Moodle 5% (cada qüestionari es podrà fer fins a dues vegades. La nota serà la mitjana dels dos intents)
- Participació i excercicis en aula: 5%.
La nota global de l'assignatura serà l'aplicació d'aquest percentatges, amb la condició d'obtenir almenys un 48/100 en cadascun dels dos exàmens. Si no es supera aquest 48, en tots dos exàmens, no es podran aplicar els percentatges establerts, i s'haurà de superar el/els examens suspesos en la següent convocatòria. Els exàmens consistiran en proves escrites amb preguntes tipo test i amb preguntes curtes.
Segona convocatòria:
Per a la segona convocatòria es guardaran les notes de les parts aprovades en 1ª convocatòria (exàmens i avaluació continuada) i haurà de examinar-se de la part suspesa en la 1a convocatòria.
- Si s'havia suspès algún dels dos exàmens o tots dos, s'haurà d'examinar-se de la part suspesa, o tots dos.
- Si se suspèn la avaluació continuada, podrà recuperar-la amb el treball qeu se li indiqui, traient com a màxim un 50 sobre 100.
- Si s'havia suspès tant per el/els exàmens i l'avaluació continuada, s'hauran de realitzar el/els exàmens i el treball que s'indiqui.
- No es concediran matrícules d'honor en 2a convocatòria.
Tercera i Quarta Convocatòries i si cal, cinquena i sisena (convocatòries extraordinàries)
L'avaluació de la 3a i 4a convocatòries i si precisa, 5a i 6a conv. extraordinàries (en cas de concedir), serà respectivament igual a la 1ª i 2ª convocatòria, en cap cas es guardarà cap nota de l'any anterior. Abans de matricular-se, s'ha d'assegurar la compatibilitat d'assignatures
Procediment per l’assignació de matricules d’honor (MH)
- El criteri per a assignar les Matrícules d'Honor (MH) és a partir de l'excel·lent (9.0).
- L'assignació és únicament del professor i no té l'obligació de donar-la, encara que l'alumne hagi obtingut una nota per sobre del 9.0.
- En cas que el professor decideixi atorgar MH, no tindrà en compte la nota numèrica i la més alta, sinó que es valoraran altres factors. La MH no ha de correspondre amb la puntuació numèrica més elevada.
Procediment per a l'assignació de No Presentat (NP)
- Per deixar-ne constància un NP en l'expedient de l'alumne, aquest NO s'ha d'haver presentat a cap de les proves avaluatives durant tota l'assignatura.
- En el cas que un alumne s'hagi presentat a alguna de les proves avaluatives s'apliquessin els percentatges corresponents que figurin en la guia docent, tenint un 0 en aquelles a les quals no s'hagin presentat.
Procediment per plagi o frau acadèmic
Qualsevol tasca o activitat (inclosos exàmens) en què es detecti plagi, falsedat o frau acadèmic, donarà lloc a la suspensió de l'activitat i a una sanció acadèmica que comportarà des de la pèrdua dels drets de matrícula en aquesta assignatura, fins a l'obertura d'un procés d’expedient.
Bibliografia i recursos
- Gorzeman J, Bowdorn, C. Toma de decisiones en enfermería médico-quirúrgica. Interamericana / MacGraw-Hill. Madrid, 1993.
- Long B.C., Phipps W.J. La enfermería médico-quirúrgica, 2 vols. Interamericana / MacGraw-Hill, Madrid, 1992.
- Smeltzer S.C., Bare B.G. Enfermería Médico-Quirúrgica de Brunner y Suddarth. Octava edición. McGraw-Hill Interamericana. 1998.
- Carpenito L.J. Planes de cuidados y documentación en enfermería. Primera edición. McGraw-Hill Interamericana. 1994.
- Canobbio M.M. Trastornos cardiovasculares. Serie Mosby de Enfermería Clínica. Doyma. 1993.
- Wilson S.F., Thompson J.M.Trastornos respiratorios. Serie Mosby de Enfermería Clínica. Doyma. 1993.
- Luis M.T. Diagnósticos enfermeros. Ed. Masson. 2004.
- Williams, LS. and Hopper, P. Enfermería Médico-quirúrgica. Ed McGraw - Hill. 2009
- Brunner and Suddarth. Enfermería Médico-quirúrgica. Ed. MacGraw Hill. 2002
- Caja López, C. Enfermería Comunitaria III: Atención Primaria. Manuales de enfermería (2 ed.). Barcelona, etc: Masson, 2003.
- Frías Osuna, A. Enfermería comunitaria. Barcelona: Masson, 2000.
- García Suso, A; Vera Cortés ML; Campo Osaba MA. Enfermería Comunitaria: Bases teóricas. (2 ed.). Madrid: Difusión Avances de Enfermería, 2002.
- Mazarrasa, A; Germán, B; Sánchez M.; Sánchez G; Merelles T y Aparicio R. Salud Pública y Enfermería Comunitaria. Volúmen I. Madrid: McGraw-Interamericana, 1996.
Període d'avaluació
- E1 27/01/2025 10:00h
- E2 01/07/2025 08:00h