Universitat Internacional de Catalunya

Dret Europeu

Dret Europeu
3
9313
3
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà,

Professorat


Mitjançant sol·licitud, enviant un correu electrònic.

El Professor Joaquim Llimona pot ser contactat a: jllimona@mesadvocats.com o  jllimona@uic.es

Presentació

Desafiaments com el canvi climàtic i la transició energètica, la pandèmia del Covid-19, les guerres a Ucraïna i Gaza, es plantegen com a reptes als quals clarament una resposta eficaç no es pot donar a nivell d'Estats, Itàlia o Espanya, sinó que exigeix actuar com a Europa: com a Unió Europea. El mateix passa amb les innovacions tecnològiques: la intel·ligència artificial i els seus límits o la ciberseguretat.

 

Aquest any 2024 s’han celebrat eleccions europees i s’està en procés de renovació de les institucions de la UE, en particular el Parlament i la Comissió. Els recents informes sobre el mercat interior dirigits per Enrico Letta i per Mario Draghi marquen un camí, no exempt de dificultats, per tal que Europa recuperi un lideratge industrial i tecnològic. Els reptes són formidables.

 

L´objectiu d´aquest curs és  d’una banda proporcionar els elements de coneixement i debat que permetin entendre el paper i el potencial de la Unió Europea, i la importància que per als nostres països té ser membres d´aquesta organització internacional. D’altra banda que els estudiants entenguin les oportunitats professionals que per a ells suposa la pertinença a la UE, i coneguin els elements centrals d’aquest marc.

 

Per això s'explica la història i el funcionament de l'organització: les seves institucions, ordenament jurídic i pressupost, i alhora els seus objectius, les seves polítiques, amb un èmfasi especial al mercat interior, la ciutadania, la dimensió exterior de la UE i les prioritats i els reptes que avui marquen l'agenda europea. Totes aquelles actuacions de la UE que impacten en el col·lectiu d’estudiants que participen en aquest curs seran objecte d’atenció especial.

 

Algunes preguntes a les que es vol donar resposta:

 

1-. Pel que fa a la teva formació prèvia i procedència, reflexiona sobre l'impacte que fins ara ha tingut la Unió Europea en les teves decisions, i si perceps els avantatges de pertànyer a aquesta organització. Trasllada aquesta reflexió al que et planteges com a culminació de la teva formació acadèmica en primer lloc i més endavant com a carrera professional

 

2-. Avui hi ha la percepció que els grans reptes i amenaces que ens aguaiten són globals i només poden ser assumits des de la integració internacional. Sens dubte, dins els temes que més et preocupen a la teva vida i activitat diàries, es compten:

-       Inflació.

-       Inseguretat.

-       Ocupació. Futur professional.

-       Canvi climàtic.

-       Tensions socials: societats poc cohesionades.

-       Intel·ligència artificial. Transició digital

-       Amenaces sanitàries

-       Geopolítica: l'amenaça russa i el repte xinès.

-        

En aquests àmbits, que creus que és més eficaç, actuar unilateralment com a Itàlia o Espanya, o com a UE?

 

3- Saps quins avantatges té la ciutadania europea? Em pots citar algun benefici concret que hagis obtingut de la UE?

 

Requisits previs

No procedeix

Objectius

El curs permet a l'alumne en primer lloc comprendre el fenomen de la integració europea; i conèixer el procés històric que ens ha portat fins al punt que avui estem, entendre com funciona i que és la Unió Europea: les seves institucions, el dret i el pressupost, i conèixer els seus principals àmbits d'actuació i resultats. Tot això amb l’objectiu que l’alumne percebi el que per a ell, com a ciutadà europeu, suposa aquesta Unió Europea.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències. En relació amb la metodologia ·41 - Ser capaç de resumir de manera descriptiva la informació. ·45 - Ser capaç de treballar amb documents acadèmics. ·46 - Adquirir la capacitat de comprendre i participar en congressos i conferències en un context acadèmic. ·33 - Ser capaç de cercar, interpretar i transmetre informació. ·50 – Adquirir la capacitat de relacionar conceptes, analitzar i sintetitzar. ·53 - Adquirir les habilitats necessàries per aprendre de manera autònoma. ·56 - Ser capaç de generar arguments que afavoreixin el pensament crític i autocrític. ·65 - Adquirir la capacitat de posar en pràctica els coneixements. ·66 – Ser capaç de recuperar i gestionar informació.

 

 

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Els estudiants adquiriran coneixements sòlids sobre la integració europea i l'evolució del sistema institucional. 2. Els estudiants coneixen i comprenen les normes aplicables a les llibertats europees i el contingut de les llibertats esmentades. 3. Els estudiants adquiriran habilitats per entendre el impacte que les normes europees tenen en la seva activitat universitària i tindran en l’activitat professional que es plantegin dur a terme. 4. Els estudiants treballaran en equips mixtes, que  integrin persones de les dues universitats. 5. Els alumnes seran més sensibles pel que fa a altres tradicions i cultures. 6. Els estudiants tindran una percepció de quins són els reptes globals a què cal respondre de forma conjunta 7. Els estudiants adquiriran sensibilitat cap a temes relacionats amb els drets fonamentals. 8. Els alumnes seran capaços d'investigar, interpretar informació i utilitzar-la per resoldre problemes pràctics relacionats amb el dret de la UE. 9. Els estudiants adquiriran habilitats per a l’aprenentatge autònom.

Continguts

A-. CLASSES TEÒRIQUES. (75% de la docència)

 

 1. Que és la Unió Europea.

 

1.a) Història de la integració europea: dels Tractats de París i Roma, al Tractat de Lisboa. Objectius i naturalesa de la Unió Europea.

Història del procés d'integració europea fins als dies actuals, emfatitzant el context en què es va iniciar el procés d'integració (Post Segona Guerra Mundial), els principals èxits i crisis, el context global canviant i la seva influència en el procés d'integració.

 

També ens centrarem en els membres de la UE: ampliacions i recent retirada del Regne Unit, així com les recents sol·licituds d'adhesió d'Ucraïna i Moldàvia.

 

Per acabar, explicarem quins són els objectius de la integració europea, quins valors presideixen la UE i la seva naturalesa jurídica: una organització internacional o una estructura federal?

 

1.b) La dimensió internacional i geoestratègica de la UE

 

La Unió Europea és una potència econòmica internacional i una decidida impulsora del comerç internacional. És un actor de primer ordre en les relacions econòmiques internacionals. Alhora és un actor en l'àmbit de la política exterior i de seguretat, amb reptes canviants al panorama internacional, als quals Europa ha de ser capaç de respondre des d'una posició pròpia.

 

La situació actual, amb la guerra a Ucraïna i un nou paper de la República Popular de la Xina, enfronta la UE amb grans desafiaments, en certa manera inesperats. Autonomia estratègica, resposta a crisi sanitària mundial, energia, inflació. Com està reaccionant la UE?

 

1.c) L'Espai de Justícia, llibertat i seguretat.

 

La UE és un espai de llibertat, sense fronteres interiors. Això obliga a una política comuna davant les migracions internacionals, els refugiats i l'asil, així com el control de fronteres exteriors. Les crisis migratòries recents posen en relleu la sensibilitat d'aquests temes.

 

 2. Instruments de la UE.

 2.a) Les institucions

 

En aquestes classes primer ens centrarem en la singularitat de l'estructura institucional de la UE i en els principis fonamentals que regeixen les relacions de les institucions de la UE. S'explicarà la composició, el funcionament i les principals competències de la Comissió, el Consell i el Consell Europeu, el Parlament i el Tribunal de Justícia. També s'analitzaran altres institucions i organismes auxiliars.

 

Els estudiants adquiriran un coneixement i una comprensió de les institucions que és fonamental per a qualsevol persona interessada a relacionar-se amb la UE.

 

 2.b) L’ordenament jurídic de la Unió Europea: El dret de la UE.

 

La UE és una comunitat de dret. Per entendre-la convé identificar els principals actes jurídics: els tractats, o dret originari, el dret derivat (reglaments, directives i decisions), acords internacionals i principis generals del dret. S'explicarà com s'aproven les normes europees i com les empreses i els sectors poden influir en el seu contingut.

 

En segon lloc, s’explica com s’aplica el dret europeu als Estats Membres i els mecanismes jurídics de la UE per garantir que els Estats membres i les institucions de la UE no infringeixin la legislació de la UE

  

2.c). Pressupost de la UE.

 

Els recursos financers, les principals xifres del pressupost i sobre com es gasten els diners. El Marc Financer Plurianual 2021-2027.

 

 3. Objectius i realitzacions de la Integració Europea.

  

3.a) El mercat únic europeu: les  quatre llibertats fonamentals i les polítiques complementàries: dret de la competència

  

Aquestes classes examinaran les raons polítiques i històriques darrere del mercat interior i les diferents eines legislatives per harmonitzar la legislació, principalment a l'àrea de mercaderies, que és la que ha tingut més desenvolupament. També estudiarem els principals assumptes a través dels quals el Tribunal de Justícia ha desenvolupat alguns dels conceptes inclosos en els tractats, com ara “mesures d'efecte equivalent”. Ens centrarem en els avantatges que els particulars i les empreses poden obtenir al mercat únic, analitzant casos pràctics.

  

3.b) L'EURO: un èxit de la UE.

 

L'EURO com a mecanisme per millorar el funcionament del Mercat Únic Europeu. El Banc Central Europeu. La crisi financera: la necessitat de reforçar la governança econòmica de la UE.

  

3.c) La ciutadania i els drets humans a Europa.

 

La Unió europea avui transcendeix la integració econòmica i s'endinsa en àmbits polítics, percebuts clarament pels seus ciutadans. Avui, ser ciutadà europeu significa ser titular d'un conjunt de drets i a més a més quedar protegit per la carta dels drets fonamentals de la UE. Som conscients dels nostres drets?

 

 

B-. CASSOS PRÀCTICS. (25% de la docència).

 

En aquest segon bloc de l’assignatura els alumnes treballaran en grups per analitzar , entendre i exposar els aprenentatges teòrics adquirits en el primer bloc i aplicar-los a situacions reals o a escenaris integrats dins el seu futur professional i personal. Un cop s’hagi complert entorn al 35% de les classes teòriques es formaran els grups i s’escolliran els temes a treballar per cada un d’ells, buscant treballar sobre situacions futuribles dels alumnes. Es a dir es tindrà en compte els perfils professionals dels alumnes.

 

Es prioritzaran els temes vinculats amb la integració econòmica i en particular amb el nou impuls del mercat interior, i el contingut i prioritats marcats pels informes Letta i Draghi, posat en el context del que són les prioritats i reptes globals de la UE per a la segona meitat de la dècada de 2020.

 

A inicis de l'any acadèmic es lliurarà a l'alumnat un calendari indicatiu amb les dates previstes per exposar els temes.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El 70% de la nota es basa en l’examen final. Per aprovar l’assignatura cal obtenir almenys 5 punts sobre 10. La superació de l’examen final no garanteix la superació de l’assignatura, ja que també s’ha de tenir en compte l’avaluació contínua (30%). L'avaluació contínua es basa en l'examen parcial, l'assistència i la participació a classes.

Bibliografia i recursos

No hi ha un manual que inclogui el contingut del curs. Per a cada bloc del programa es proporcionaran les corresponent referències bibliogràfiques. A més es pujaran al campus virtual documents i referències bibliogràfiques d'especial interès. Les classes s'impartiran amb suport de power points temàtics, que també es distribuiran.

També es recomana com a font d’informació la web oficial de la Unió Europea: https://europa.eu

A més de la bibliografia, el professor apujarà els documents de cada bloc del programa d'estudis abans de la sessió acadèmica. En la majoria dels casos, caldrà la lectura prèvia dels documents esmentats per assistir al curs.