Universitat Internacional de Catalunya
Ancianitat i Dependència
Altres llengües d'impartició: català,
Professorat
Quan l'alumne ho sol·liciti via mail o en finalitzar la classe
Presentació
L'envelliment de la població als països desenvolupats ha suposat canvis importants en les polítiques de salut adoptades pels diferents governs. Coincidint amb la major esperança de vida, es generen també una major demanda de cures de salut que incrementin, alhora, la qualitat de vida en aquesta etapa vital.
A causa dels canvis fisiològics i psicològics que origina la prolongació de la vida, les atencions requerides per aquest grup de població, tenen unes característiques singulars que necessiten de professionals, específicament capacitats, per atendre els problemes de salut propis de la gent gran, dels seus cuidadors, família i comunitat. Es fa necessari, doncs, formar infermeres i infermers que, tot i ser generalistes, puguin assumir la cura geriàtric i estiguin preparats per afrontar la complexitat de les necessitats que presenten aquest grup etari i les seves famílies, així com eines per a treballar en un equip multidisciplinari.
Ancianitat i dependència és una assignatura que dóna continuïtat, en 4 º curs de Grau, a l'assignatura de Cures a l'Adult Major, impartida en 3 º any de la titulació d'Infermeria. Aprofundeix en la cura de la persona gran des d'una perspectiva preventiva per promocionar la qualitat de vida en una etapa del cicle vital que pot experimentar amb enfocaments més positius, adaptats a les característiques pròpies de la persona anciana i aprofitant tots els seus recursos personals i vitals. D'altra banda, aborda la gestió emocional, imprescindible per l'autocura dels professionals d'infermeria que atenen la gent gran i les seves famílies.
En aquesta assignatura es tractaran principalment tres temàtiques: cuidadors immigrants, fisioteràpia en l'ancià (dirigides a desenvolupar l'autonomia i l'autocura). Així mateix, es treballarà sobre el tema que es triï el primer dia de classe per a la Jornada d'Abordatge Interdisciplinari a l'ancià. Es convidarà a ponents experts, es presentaran comunicacions en la Jornada, i s'organitzarà la mateixa. Rebent prèviament la formació per a això, i sota supervisió.
Professors/professores:
Coordinadora: Dra. Mª Ángeles de Juan (mdejuan@uic.es) Altres professors/professores: Dr. Albert Gallart (agallart@uic.es), Dra. Rosa Cabanas (rcabanas@uic.es)
Requisits previs
- No es requereixen
El Departament d'Infermeria de la FMiCS acorda que tots els alumnes del Grau en Infermeria, en el moment que hagin de seguir la seva docència online, sigui obligatori encendre la càmera i estar visibles pel professorat en tot moment.
Aquell alumne que estigui confinat, per temes relacionats pel COVID, i no pugui assistir presencialment com la resta de l'alumnat a la Universitat, el professorat realitzarà, únicament durant aquest confinament, la docència online perquè aquest alumne en concret pugui assistir i rebre la docència en format online. La resta de l'alumnat haurà de seguir la seva docència de forma presencial a l'aula.
Objectius
- Oferir una visió multidisciplinaria de la cura de la persona anciana
- Proporcionar alternatives d'atenció inderdisciplinària a la persona anciana, orientades a mantenir el grau de màxima autonomia física i personal del mateix
- Oferir eines per al desenvolupament del lideratge en estudiants d'infermeria
- Capacitar per a la organització d'una jornada científica i la presentació de comunicacions.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
- 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
- 18. E - Capacitat de liderar les cures infermeres en qualsevol dels àmbits de la pràctica professional.
- 19. B - Capacitat de prendre decisions basades en el pensament crític i la pràctica reflexiva.
- 22. G - Ús i gestió de la informació i la recerca.
- 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
- 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
- 27. G - Capacitat d'adaptació a noves situacions.
- 28. E - Lideratge de les cures infermeres i d'equips d'infermeria per a la qualitat de l'atenció a les persones, la participació en les polítiques de salut i el desenvolupament professional.
- 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
- 7. B - Entendre sense prejudicis les persones, tenint en compte els seus aspectes físics, psicològics i socials, com individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences o valors, i garantint el dret a la intimitat a través de la confidencialitat i el secret professional.
- 9. E - Fomentar estils de vida saludables i l'autocura, i el manteniment de conductes preventives i terapèutiques.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
- Identifica la importància de l'abordatge interdisciplinari per a optimitzar la cura sociosanitari
- Orienta a la família i / o cuidadores / s sobre les millors estratègies per prevenir la dependència en la persona gran
- Manifesta compromís amb el desenvolupament del lideratge d'infermeria en l'atenció de la població anciana
- Demostra coneixements sobre els continguts desenvolupats en l'assignatura
- Desenvolupa la competència de lideratge
Continguts
- Com organitzar una Jornada Cientìfica liderada per estudiants.
- Lideratge (es realitzaran diferents dinàmiques de lideratge per a ajudar a desenvolupar les competències necessàries per a l'organització i excecució de la Jornada científica).
- Temàtica específica de la Jornada (la temàtica la triaran els estudiants el primer dia de classe)
- Fisioteràpia en l'ancià fomentant l'autonomia personal.
- Experiències d'abordatge interdisciplinari a l'ancià.
- Cuidadors de persones grans
- IX Jornada: Abordatge interdisciplinari a l'ancià
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
- Classe Magistral
- Treball en grup cooperatiu
- Student Led Conference: S'organitzarà la IX Jornada d'Abordatge Interdisciplinari a l'Ancià, en la qual els estudiants lideraran l'organització d'aquesta, sota la supervisió de la coordinadora de l'assignatura.Tots els estudiants seran membres del comitè científic o organitzador. Durant l'assignatura s'orientarà en les tasques d'organització de la jornada, que ajudaran a desenvolupar competències de lideratge. També com a moderadors de taules rodones. A més, cadascun, presentarà una comunicació dins d'aquesta jornada (serà el treball grupal de l'assignatura).
- Tutories grupals.
- Activitats en menti-meter o altres plataformes.
- Dinàmiques i activitats variades per a ajudar a desenvolupar la competència de lideratge.
- S'impartiran dins d'aquesta assignatura 4h teoricopràctiques sobre fisioteràpia en l'ancià.
- Les classes de fisioteràpia seran teoricopràctiques. Una part es realitzarà de manera magistral en power-point i en l'altra part es realitzaran maniobres pràctiques que prèviament realitzarà el professor/a. Per a això es recomana portar roba còmoda i els alumnes/as es distribuiran en grup de 2-4 depenent del nombre d'alumnes/as.
Procediment per l’assignació de matricules d’honor (MH)
- El criteri per a assignar les Matrícules d'Honor (MH) és a partir de l'excel·lent (9.0).
- L'assignació és únicament del professor i no té l'obligació de donar-la, encara que l'alumne hagi obtingut una nota per sobre del 9.0.
- En cas que el professor decideixi atorgar MH, no tindrà en compte la nota numèrica i la més alta, sinó que es valoraran altres factors. La MH no ha de correspondre amb la puntuació numèrica més elevada.
Procediment per a l'assignació de No Presentat (NP)
- Per deixar-ne constància un NP en l'expedient de l'alumne, aquest NO s'ha d'haver presentat a cap de les proves avaluatives durant tota l'assignatura.
- En el cas que un alumne s'hagi presentat a alguna de les proves avaluatives s'apliquessin els percentatges corresponents que figurin en la guia docent, tenint un 0 en aquelles a les quals no s'hagin presentat.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Avaluació:
Treball en equips i presentació del mateix (40%: Treball escrit 20%+Presentació 20%). Consistirà en una comunicació que es presentarà a la Jornada d'Abordatge Interdisciplinari l'Ancià com a comunicació oral o com a pòster.
Avaluació grupal (10%).
Avaluació continuada (20%) de les activitats a realitzar per a la preparació de la jornada.
Qüestionari temari cuidadors (15%)
Qüestionari temari de fisioteràpia (15%)
Segona avaluació:
Per a la segona convocatòria: es guardarà la nota de l'avaluació continuada i l'avaluació grupal. Es repetirà únicament la part suspesa de: qüestionaris o el treball. No es concediran Matrícules d'Honor).
Tercera i Quarta avaluació (i extraordinàries)
La matèria serà avaluada amb el mateix sistema que en primera i segona convocatòria i en cap cas es guardarà cap nota d'un curs per l'altre.
Procediment per plagi o frau acadèmic
Qualsevol tasca o activitat (inclosos exàmens) en què es detecti plagi, falsedat o frau acadèmic, donarà lloc a la suspensió de l'activitat i a una sanció acadèmica que comportarà des de la pèrdua dels drets de matrícula en aquesta assignatura, fins a l'obertura d'un procés d’expedient.
Bibliografia i recursos
Cátedra Decide. Jornada Científica Liderada por Estudiantes de Enfermería. 1º podcast de la cátedra DECIDE. Dic 2021. Disponible en: https://open.spotify.com/episode/57uvh1UDoBfVENwr3g86lt
De Juan Pardo MA, Fuster P, Gallart A, Rodríguez E, Wennberg L, Martin-Ferreres ML. Fostering leadership competence and satisfaction in nursing undergraduates through a student-led conference: A quasi-experimental pre-post study. Nurse Educ Today. 2021 Mar;98:104748. doi: 10.1016/j.nedt.2021.104748.
De Juan Pardo MA, Fuster P, Gallart A, Rodríguez E, Wennberg L, Martin-Ferreres ML. El desarrollo del liderazgo a través de un congreso organizado por estudiantes. Estudio pre-post intervención. En: Vendrell Vidal E, Vega Carrero V, Escribá JC. In-Red 2021. VII Congreso nacional de innovación educativa y docencia en red: lecciones aprendidas, ideas compartidas. Universidad Politècnica de València. Pg: 1533-1539. In-Red 2021. Doi: http://dx.doi.org/10.4995/INRED2021.2021.13780. Disponible en: https://m.riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/176749/deFuster-LinaresGallart%20-%20El%20desarrollo%20del%20liderazgo%20a%20traves%20de%20un%20congreso%20organizado%20por%20estu....pdf?sequence=1&isAllowed=y
de Labra C, Guimaraes-Pinheiro C, Maseda A, Lorenzo T, Millán-Calenti JC. Effects of physical exercise interventions in frail older adults: a systematic review of randomized controlled trials. BMC Geriatr. 2015 Dec 2;15:154. doi: 10.1186/s12877-015-0155-4. PMID: 26626157; PMCID: PMC4667405.
Fericgla, J.M. (1992). Envejecer,. Una antropología de la ancianidad. Edit. Anthropos.
Guardini, R. (2006). Las etapas de la vida. Edit. Biblioteca Palabra. Madrid
García Hernández, M. (2012). Enfermería y envejecimiento. Elsevier Masson. Barcelona
Laforest, J. (1991). Introducción a la Gerontología. Herder. Barcelona