10/09/2024

Els estudiants de UIC Barcelona School of Architecture inicien el curs explorant el potencial de la fusta en la creació d’espais refugi modulars

Durant el Taller Vertical 2024, els alumnes de segon a cinquè curs han dissenyat solucions eficients i sostenibles, i han construït vuit prototips a escala 1:2.

“Kigumi”, el projecte guanyador, ha destacat per la sensibilitat cap a problemàtiques ambientals que afecten el litoral de Barcelona, perquè aborda l’erosió costanera i ofereix solucions creatives de lleure i sostenibles per als ciutadans.

Els estudiants de UIC Barcelona School of Architecture han iniciat el curs amb el Taller Vertical 2024, un taller en què els alumnes de segon a cinquè curs han explorat durant quatre dies (del 3 al 6 de setembre) les possibilitats de les estructures modulars de fusta per crear espais refugi innovadors. Sota el títol “Build It Yourself. Sistemes modulars de fusta per a espais refugi”, els participants han desenvolupat prototips a escala 1:2 en què han reimaginat els espais de refugi i joc, inspirant-se en els conceptes d’Homo sapiensHomo faberHomo ludens.

Els projectes presentats han estat avaluats per un jurat format per professionals destacats de l’àmbit de l’arquitectura: David Tapias, fundador i director d’Aixopluc; Eugeni Bach, que codirigeix l’estudi A&EB Arquitectes, i Tomeu Ramis, cofundador de Flexo Arquitectura. El jurat, que ha aportat la seva vasta experiència i coneixements al procés d’avaluació, ha destacat la creativitat, la funcionalitat i la sostenibilitat dels projectes presentats.

“Kigumi”, projecte guanyador del Taller Vertical

“Kigumi” ha estat reconegut pel jurat com el millor projecte del taller. El projecte destaca per la seva sensibilitat envers les problemàtiques ambientals que afecten la costa i les platges de Barcelona, atès que aborda l’erosió costanera i ofereix solucions creatives, innovadores i sostenibles.

En concret, “Kigumi” ha estat creat com a resposta a la greu pèrdua de superfície que les platges de Barcelona han experimentat en els darrers 14 anys. Amb una reducció d’aproximadament 800.000 metres cúbics de sorra, l’equivalent al 30 % del volum del Camp Nou, l’erosió s’ha convertit en una de les amenaces més grans per al litoral de la capital catalana. En aquest sentit, els estudiants han dissenyat el refugi amb l’objectiu de mitigar aquest problema, i han proposat una estructura innovadora i funcional.

taller vertical

Taller Vertical 2024

Amb aquesta nova edició del Taller Vertical, UIC Barcelona referma el seu compromís amb la formació d’arquitectes capaços de respondre als desafiaments del segle XXI, promovent la innovació, la creativitat, la sostenibilitat i l’experimentació pràctica.

El Taller Vertical ha permès als estudiants de 2n a 5è curs explorar el potencial de les estructures modulars de fusta, enfocant-se en el disseny, construcció i funcionalitat. Inspirant-se en els conceptes d’Homo sapiens (el pensador), Homo faber (el constructor) i Homo ludens (el jugador), aquest taller ha fomentat el pensament crític, la creativitat i l’experimentació pràctica.

El Taller es va inaugurar el 3 de setembre al Campus Barcelona de UIC Barcelona, amb una sessió d’obertura a càrrec de Jordi Roviras, director del Taller Vertical 2024, i els tres membres del jurat. Els treballs s’han desenvolupat durant la setmana a la Universitat. El 6 de setembre, els prototips es van muntar a escala 1:2 al mateix Campus, on ha tingut lloc l’avaluació d’un jurat i l’acte de cloenda.

En aquesta edició hi han participat Sandro Mistrali com a coordinador, i com a professors els arquitectes Àlex Clarà, Magdalena Barceló Sansó, Ignacio Morente Gemas, Eva Sanllehi i Marcos Puig Fernández-Tubau.

A més a més, el taller ha tingut el patrocini de Gabarró, Rothoblaas i Tallfusta, els quals han estat fonamentals per a l’èxit de les jornades.

taller vertical