Universitat Internacional de Catalunya
Gestió per a Fisioterapeutes Manuals
Altres llengües d'impartició: català, anglès
Professorat
Presentació
Les competències que ha dexercir el professional de la fisioteràpia inclouen la gestió. Aquesta assignatura està dissenyada perquè l'alumne disposi de les habilitats tècniques i els coneixements pràctics per assumir les responsabilitats associades a la gestió i administració de centres de fisioteràpia i projectes relacionats amb la professió. Es dotarà l'alumne de recursos i eines digitals per optimitzar l'eficiència i la productivitat en el seu entorn laboral.
Requisits previs
Objectius
- Desenvolupar habilitats de gestió clínica que incloguin lús eficient dels recursos sanitaris.
- Desenvolupar activitats de planificació, gestió i control a les unitats assistencials on es presta atenció a OMPT i la seva relació amb altres serveis sanitaris.
- Aplicar els criteris d'atenció a l'OMPT dins el marc de la Fisioteràpia manual, utilitzant adequadament els recursos disponibles.
- Aplicar els criteris deficiència com a eines de treball i utilitza adequadament la tecnologia.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
Competències bàsiques i generals:
- CB6: Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o una oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
- CB7: Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea destudi.
- CB8: Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- CG2: Que els estudiants demostrin una base de coneixement analític i crític pel que fa a les ciències biomèdiques, clíniques i conductuals a l'àrea d'especialització d'OMPT.
- CG5: Que els estudiants demostrin un nivell avançat d'habilitats pràctiques que permetin una avaluació i tractament sensibles, específics i efectius de les disfuncions artro-neuromusculars.
Competències transversals:
- CT1: Assegurar la confidencialitat en la intervenció i en el tractament de la documentació relativa al pacient/usuari, complint-ne els aspectes ètics, legals i tècnics.
- CT2: Mostrar habilitats de comunicació en les relacions interpersonals que derivin potenciar l'estat de salut del pacient/usuari i la col·laboració de l'equip multidisciplinari.
Competències específiques:
- CE3: Que els estudiants demostrin capacitat per seleccionar les eines i tècniques més adequades en termes de fiabilitat, validesa i precisió diagnòstica per a l'avaluació i el tractament del dolor i la funció del sistema artro-neuromuscular.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
L'estudiant:
- Demostra habilitats de gestió clínica que incloguin l'ús eficient dels recursos sanitaris.
- Desenvolupa activitats de planificació, gestió i control a les unitats assistencials on es presta atenció a OMPT i la seva relació amb altres serveis sanitaris.
- Aplica els criteris d'atenció a l'OMPT dins del marc de la Fisioteràpia manual, utilitzant adequadament els recursos disponibles.
- Aplica els criteris d'eficiència com a eines de treball i utilitza la tecnologia adequadament.
Continguts
- Estudi, planificació, gestió i control dels serveis de teràpia manual dins el marc de la Fisioteràpia Manual.
- Elaboració, gestió i execució del pla de salut de la unitat en què es treballi.
- Gestió amb èxit del centre clínic de treball, rendibilitat i durabilitat dels projectes dins el marc de l'OMPT.
- Legislació vigent en matèria sanitària, legislació laboral del món sanitari. Gestió dels recursos humans professionals, sistemes d'avaluació i incentivació, gestió de conflictes laborals en una organització sanitària.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
- CT (Classes teòriques): El professor és el que exposa de manera sistemàtica i ordenada la informació corresponent a les diferents matèries i l'alumne hi té un paper principalment de receptor. L'escenari on el professor transmet el coneixement és l'aula i ho fa tot el grup d'alumnes. El format de classe teòrica permet la introducció d‟activitats en grup dins l‟aula i el desenvolupament d‟estratègies que fomenten la participació activa dels alumnes.
- CP (Classes pràctiques): Comprèn qualsevol tipus de pràctica d'aula i/o laboratori (pràctiques entre alumnes, estudi de casos, problemes, activitats a l'aula d'informàtica, cerca d'informació…)
- AAP (Activitats d'Autoaprenentatge): Aquestes activitats estan pensades perquè l'alumne resolgui problemes per si sol amb l'ajuda del material que se li facilita i la informació de les activitats presencials i/o disponibles a l'entorn virtual on es desenvolupen les matèries on-line.
- EI (Estudi independent de l'alumne): Es tracta d'un procés dirigit a la formació d'un alumne autònom capaç d'aprendre a aprendre; consisteix a desenvolupar habilitats per a l'estudi, establir metes i objectius educatius basats en el reconeixement de les debilitats i fortaleses de l'individu, que respondran a les necessitats i expectatives de cadascú. Implica la possibilitat que cada alumne prengui les seves pròpies decisions en relació amb l'organització del temps i el ritme d'aprenentatge, per això requereix un alt grau de responsabilitat per aprofitar al màxim els recursos. Inclou estudi de continguts relacionats amb les “classes teòriques” i “pràctiques”. (Estudiar exàmens, realització de treballs teòrics individuals i en grup, treball a biblioteca, lectures complementàries, etc.).
- LM (Mètode expositiu / Lliçó Magistral): Transmissió de coneixements i activació de processos cognitius a l'alumne.
- AC (Aprenentatge cooperatiu): Desenvolupament d'aprenentatges actius i significatius de manera cooperativa.
- AI (Aprenentatge invertit): Sistema basat en les noves tecnologies com a eines bàsiques de coneixement fora de l'aula, perquè en arribar a classe els alumnes posin en conjunt les seves idees i impressions donant l'oportunitat als docents de personalitzar la seva instrucció segons les necessitats de cadascun. AP (Aprenentatge orientat a projectes): Comprensió de problemes i aplicació de coneixements per a resoldre'ls.
- EC (Estudis de cas): Adquisició d'aprenentatge mitjançant l'anàlisi de casos clínics o propis de la professió, reals o simulats.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
- Avaluació teòrica: 30%
- Registre narratiu: 70%
S'usarà el sistema de qualificacions segons la legislació vigent. Actualment, segons el RD 1125/2003 del 5 de setembre.
- 0-4,9 Suspens. 5
- ,0-6,9 Aprovat.
- 7,0-8,9 Notable.
- 9,0-10 Excel·lent.
La menció de Matrícula d'Honor es pot atorgar als alumnes que hagin obtingut una qualificació igual o superior a 9,0. El seu nombre no podrà ser superior al 5% dels alumnes matriculats en una matèria en el curs acadèmic corresponent, llevat que el nombre d'alumnes matriculats sigui inferior a 20, cas en què es podrà concedir una sola Matrícula d'Honor.
Bibliografia i recursos
- Education Fundamentals: https://edu.google.com › intl › workspace-for-education
- Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria