ODS 3 Salut i benestar

1. Metes que s’estan implementant:

3.4 Per a 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, mitjançant la prevenció i el tractament, i promoure la salut mental i el benestar.

3.5 Enfortir la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives, inclosos l’ús indegut d’estupefaents i el consum nociu d’alcohol.

3.c Incrementar substancialment el finançament de la salut i la contractació, el desenvolupament, la capacitació i la retenció del personal sanitari als països en desenvolupament, especialment als països menys avançats i als petits estats insulars en desenvolupament.

Indicador2018/192019/20*2020/21*2021/2022
Persones de la comunitat universitària participants en iniciatives per a la promoció d’estils de vida saludables995750384916
Persones de la comunitat universitària ateses en programes de salut i benestar177228140203
Persones graduades en professions relacionades amb la salut746518805817

*Algunes activitats dels cursos 2019/2020 i 2020/2021 es van suspendre a causa de la COVID-19 i poden afectar el resultat de l'indicador.

A UIC Barcelona, els diversos grups de recerca en ciències de la salut destaquen per la seva contribució significativa a l’avanç del coneixement científic i la millora de tractaments en àrees clau com la genètica, l’oncologia i la bioinformàtica. Aquests grups estan compromesos amb l’excel·lència investigadora i col·laboren estretament amb institucions nacionals i internacionals.

2.2. Instituts relacionats amb les Ciències de la Salut

A UIC Barcelona disposem de diversos instituts dedicats a la recerca i la innovació en l’àmbit de les Ciències de la Salut, com el Bioengineering Institute of Technology, l’Institut Universitari de Pacients i l’Institut de Recerca en Avaluació i Polítiques Públiques. Aquests instituts juguen un paper crucial en el desenvolupament de noves tecnologies, la millora de l’atenció al pacient i l’avaluació de polítiques públiques en salut. 

2.3. Comitès relacionats amb les Ciències de la Salut

Per garantir la qualitat i l’ètica a les nostres pràctiques i investigacions, UIC Barcelona té diversos comitès especialitzats en diferents aspectes de l’ètica i la bioseguretat en les Ciències de la Salut, com el Comitè Ètic Assistencial (CEA), el Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) i el Comitè de Bioseguretat (CBioS).
 

2.4. Càtedres relacionades amb les Ciències de la Salut

A UIC Barcelona, les càtedres faciliten col·laboracions duradores entre la Universitat i empreses o institucions. Aquestes càtedres no només fomenten la recerca i el desenvolupament en els seus respectius camps, sinó que també donen suport a la formació contínua de professionals de la salut i la implementació de pràctiques innovadores en la cura dels pacients.

Per exemple, la Càtedra WeCare: Atenció al Final de la Vida es dedica a millorar la qualitat de vida dels pacients en els seus últims moments de vida, promovent una atenció integral i personalitzada que abordi tant les necessitats físiques com emocionals dels pacients i les seves famílies.

A més, a UIC Barcelona tenim altres càtedres d’empreses relacionades amb les Ciències de la Salut.

3. Educació

A UIC Barcelona estem fermament compromesos amb la promoció de la salut i el benestar a través de l’educació, en línia amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 3: Salut i Benestar. Una educació integral no només ha d’abordar el coneixement acadèmic, sinó també fomentar hàbits saludables i un benestar mental i físic adequat. Presentem alguns dels nostres programes educatius que aborden l’objectiu de promoure la salut i el benestar.

captura video
5.1.1. Aspectes d’higiene

Una mala salut gingival augmenta el risc de patir un infart, càncer o Alzheimer. Així ho explica el Dr. José Nart, responsable de l’àrea de Periodòncia de UIC Barcelona i president de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), a l’article publicat recentment a The Conversation.

5.1.2. Nutrició

UIC Barcelona desenvolupa programes de nutrició que promouen una alimentació saludable i equilibrada. Aquests programes inclouen tallers i seminaris sobre la importància d’una dieta adequada per al benestar general.

5.1.3. Trastorns alimentaris

UIC Barcelona ofereix programes de suport i tractament per a persones amb trastorns alimentaris i proporciona un enfocament integral que inclou atenció mèdica, psicològica i nutricional.

5.1.4. Mobilitat sostenible

La jornada de mobilitat activa i hàbits saludables de UIC Barcelona, del 27 de maig de 2022, va tenir com a objectiu final potenciar a través de tallers, ponències i conferències l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i hàbits d’alimentació saludables per tenir cura de la salut individual i planetària.

5.1.5. Donació de sang

UIC Barcelona organitza campanyes de donació de sang per fomentar la solidaritat i ajudar a salvar vides.

  • 7 d’octubre: es van realitzar un total de 104 donacions, que van beneficiar 312 persones.
    • Campus Barcelona: 33 donacions, 15 oferiments i 6 nous donants.
    • Campus Sant Cugat: 71 donacions, 22 oferiments i 38 nous donants.
  • 24 de febrer: Es van realitzar un total de 87 donacions, que van beneficiar 261 persones.
    • Campus Barcelona: 24 donacions, 10 oferiments i 1 nou donant.
    • Campus Sant Cugat: 63 donacions, 19 oferiments i 41 nous donants.