ODS 17 Aliança pels objectius

1. Metes seleccionades:

17.2 Vetllar perquè els països desenvolupats compleixin plenament els seus compromisos en relació amb l’ajut oficial al desenvolupament.

17.6 Millorar la cooperació regional i internacional nord-sud, sud-sud i triangular i l’accés a la ciència, tecnologia i innovació, i augmentar l’intercanvi de coneixements en condicions mútuament convingudes, entre d’altres maneres millorant la coordinació entre els mecanismes existents, en particular en l’àmbit de les Nacions Unides, i mitjançant un mecanisme global de facilitació de la tecnologia.

17.17 Encoratjar i promoure la constitució d’aliances eficaces en els àmbits públic, publicoprivat i de la societat civil, aprofitant l’experiència i les estratègies d’obtenció de recursos dels partenariats.

Indicador2020/21*2021/22*2022/232023/2024
Nombre de projectes de cooperació al desenvolupament     -778
Nombre d’estudiants que participen en activitats de cooperació al desenvolupament     -282113
Sumatori de convenis signats amb entitats per a projectes socials24292930
Participació de UIC Barcelona en xarxes relacionades amb el desenvolupament sostenible77611

*Algunes activitats dels curs 2020/2021 es van suspendre a causa de la COVID-19 i poden afectar el resultat de l'indicador.

  • Projecte de col·laboració amb l’ONG Creu Roja Espanyola:

El curs 2022-2023 els alumnes del Master’s Degree in International Cooperation: Sustainable Emergency Architecture (MICSEA) van participar en la iniciativa International Urban Regeneration Studio. Van col·laborar amb l’ONG Creu Roja Espanyola, l’organització comunitària Reviure la Vall, les institucions locals de l’illa de La Palma i el govern de Canàries. La finalitat era analitzar els processos de reassentament en curs de l’illa i comprendre com les comunitats locals afectades estan recuperant la identitat física i social després de l’esdeveniment, després de l’erupció del volcà de La Palma el setembre del 2021.

Per això, els estudiants del màster es van encarregar de dur a terme una diagnosi urbana, arquitectònica i social de dos projectes de reassentament temporal, un d’habitatges de contenidors de metall de 60 m², modificats al municipi de Los Llanos de Aridane i l’altre d’habitatges prefabricats de fusta al municipi d’El Paso. Amb aquest programa de recerca, els estudiants de UIC Barcelona van presentar dissenys per crear espais públics i propostes de millora per als habitatges de contenidors, responent a les necessitats dels afectats a La Palma.

El projecte ha continuat el curs 2023-2024 i el taller ha finalitzat amb la presentació de tres propostes d’espais públics que aborden les mancances actuals i recullen les aspiracions de la comunitat. Aquestes propostes han inclòs detalls sobre les activitats que es poden fer a cada espai, els materials que s’utilitzen i les fases d’implementació.

La iniciativa UIC Barcelona és un projecte que empodera la comunitat desplaçada per participar activament en la reconstrucció del seu futur. Les propostes elaborades serviran com a base per a futures actuacions per part de les administracions públiques i altres entitats implicades en la recuperació de La Palma.

QS World University Rankings Sustainability

Un rànquing dissenyat per avaluar les universitats en funció del seu impacte social, impacte mediambiental i governança, fins a l’impacte de la recerca que es fa en relació amb els 17 objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU. Per primera vegada, a la segona edició del rànquing, UIC Barcelona es va classificar a escala mundial al rang de 751-760 de 1.397 universitats i a escala nacional a la posició =30 de 38 universitats.

AOD i TOSSD

Des del 2020, incloem les intervencions de UIC Barcelona a la mètrica info@od per al Seguiment del Suport Total d’Espanya al Desenvolupament Sostenible (AOTDS) (Total Official Support for Sustainable Development, TOSSD, en anglès). Aquesta mètrica conté processos de seguiment dels recursos oficials i el finançament privat mobilitzat mitjançant intervencions oficials en suport del desenvolupament sostenible i dels ODS, proporcionant dades coherents, comparables i transparents sobre el suport oficial total de la Cooperació Espanyola.

A partir d’aquesta informació, es publica anualment un informe de Seguiment d’aquests fluxos i s’informa el Comitè d’Ajuda al Desenvolupament (CAD) de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

Ens comprometem a continuar progressant en la nostra tasca en relació amb cadascun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb el propòsit de fomentar una educació significativa a tota la institució educativa, així com a la nostra ciutat i a altres regions.