5.1 Política de no discriminació, incloent l’admissió i la participació en la Universitat
La Universitat Internacional de Catalunya, des de la seva fundació el 1997, manté un ferm compromís en el respecte de la dignitat de cada persona, els seus drets, la igualtat d’oportunitats (accés, desenvolupament, promoció i retribució) així com la no-discriminació per qualsevol causa (nacionalitat, raça, ideologia, sexe, diversitat funcional, etc.).
Aquests principis estan recollits en els estatuts de UIC Barcelona:
“La Universitat està oberta amb esperit universal a tota classe de persones, sense discriminacions per motiu de religió, nacionalitat, procedència geogràfica o social, sexe, raça, ideologia o de qualsevol altre tipus, i cultiva sabers molt variats. Respecta la llibertat de les consciències i les legítimes diferències d’opinió entre els membres de la comunitat universitària.”
5.1.1 La Unitat d’Igualtat, creada el 2019, depèn del Vicerectorat de Comunitat Universitària i vetlla perquè es respecti el principi d’igualtat d’oportunitats i la no-discriminació per a tota la comunitat universitària (PAS, PDI i alumnat), així com els processos per abordar l’assetjament, d’acord amb la Declaració de Drets Humans i els Objectius de l’Agenda 2030.
L’any 2020, la Junta de Govern va aprovar el Protocol per a la prevenció, avaluació i intervenció davant l’assetjament i el II Pla d’Igualtat (2020-2025) i el 2022 el III Pla d’Igualtat d’Oportunitats (2022-2026). El protocol i els plans d’igualtat d’oportunitats són les polítiques i els compromisos ferms que la nostra universitat assumeix en total continuïtat amb els principis del seu ideari fundacional i els diferents plans estratègics que han guiat el seu govern.
5.1.2 En l’apartat de Legislació de la Unitat d’Igualtat es recullen les lleis, amb les accions i els procediments amb els quals UIC Barcelona treballa sobre la igualtat d’oportunitats, la conciliació entre feina-família/vida personal, la diversitat, la inclusió, el tractament i la no-discriminació per qüestió de sexe.
El 2021 es va renovar el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere a Espanya, per erradicar la violència contra les dones. La nostra universitat treballa des del 2019 en una sèrie de mesures per aconseguir-ho.
5.1.3 Destaquem una selecció de textos de UIC Barcelona on es recullen:
- les polítiques de no discriminació
- les polítiques que protegeixen aquells que denuncien discriminació, com el Protocol per a la prevenció, avaluació i intervenció davant l’assetjament UIC Barcelona (2020) i la mediació del defensor universitari en casos de mediació.
- Normes de convivència universitària i règim disciplinari dels estudiants
La finalitat de la normativa és fomentar l’entesa, la convivència pacífica i el respecte als valors democràtics, els drets fonamentals i les llibertats públiques en l’àmbit de les activitats universitàries.
Per aquest motiu, es fomenta la utilització preferent de modalitats alternatives de resolució de conflictes que puguin alterar la convivència o impedir el desenvolupament normal de les funcions essencials de la docència, la recerca i la transferència del coneixement, o qualsevol altra pròpia de la vida universitària, com les activitats culturals, esportives, solidàries, etc.
L’eliminació de tota forma de violència, assetjament o discriminació per raó de sexe, origen nacional, pertinença a grup ètnic, discapacitat, edat, estat de salut, classe social, religió o creences, llengua o qualsevol altra condició o circumstància personal o social. - Canal obert: a través del qual es pot comunicar qualsevol fet o conducta irregular que es pugui produir en l’àmbit de la Universitat, i que pugui resultar una infracció de les normes legals o reglamentàries que s’apliquin en l’àmbit de la comunitat universitària. Reglament: fets referents a situacions regulades en la normativa interna de UIC Barcelona. Tota conducta o actuació que vulneri qualsevol ideari, norma, reglament, codi, prescripció o similar (amb caràcter normatiu) que tingui establert UIC Barcelona.
5.2 Maternitat i paternitat
Destaquem les polítiques de maternitat i paternitat, en les quals la Universitat aplica la legislació vigent i que queden recollides en els plans d’igualtat. A més, en matèria de protecció de la maternitat disposa del suport de la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals.
També cal assenyalar que la Universitat promou des de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de UIC Barcelona la formació en habilitats parentals, acompanyament familiar i polítiques familiars. El maig de 2022 va organitzar el I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar, amb l’objectiu d’ajudar en la formació de persones que es dediquen a aquesta tasca, com a eina preventiva per donar suport a les persones i les famílies. Hi van participar 850 persones de 50 països.
I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar | UIC Barcelona
Pel que fa a la carrera professional, cal destacar l’alt percentatge de dones PDI. El 52 % del personal docent i investigador (PDI) el 2023 són dones.